Martat

Tirvan Martat ry on vireä, noin 35 jäseninen yhdistys. Martat järjestävät toimintaa kaikille jäsenilleen, ikärakenne huomioonottaen. Yhdistyksen tarkoituksena on kotien hyvinvoinnin edistäminen parantamalla kotitalouksien toimintaedellytyksiä sekä tarjoamalla kulttuuri- ja kansalaiskasvatusta.

Tirvan Martat perustettiin 13. päivänä marraskuuta 1915 Kouvolassa pidetyssä Valkealan Marttayhdistyksen kokouksessa. Silloinen Valkealan pitäjä jaettiin 13 piiriin, johon kuhunkin nimettiin piirinainen eli puheenjohtaja. Yksi näistä oli Kourulan piiri, sittemmin Tirvan Marttakerho ja nykyisin Tirvan Martat ry. Martat viettivätkin tunnelmallista 100-vuotisjuhlaa marraskuussa 2015.

© Jukka Autti

Martat kokoontuvat säännöllisesti. Ohjelmassa on esittelyitä ja retkiä sekä kokoontumisia eri teemojen ympärillä. Käsityömartat keksivät aina uusia aluevaltauksia yhdessä tutustumiseen ja tekemiseen. Marttoja työllistävät mukavasti juhlien, ruokailuiden ja tarjoilujen järjestäminen.

Yhteistyö muiden paikallisten seurojen kanssa on näkyvää ja toimivaa. Martat valmistavat niin hirvikeiton Metsästysseuran peijaisiin, kuin joulupuuron Seurala-yhdistyksen pikkujouluihinkin. Nuorisoseuran näytelmäesitysten kahvitukset ovat myös mainio esimerkki seurojen välisestä yhteistyöstä. Kesällä martat ovat mukana kyläyhdistyksen järjestämällä Seuralan kesätorilla myyntipöytineen.

TIESITKÖ ETTÄ
– Marttojen kautta voit hankkia kauniit adressit. Myyjänä toimii Eeva Immonen, 0400 721 373. Adresseja voit hankkia myös marttojen järjestämistä tapahtumista.
– Marttojen kutomolla voivat käydä kutomassa muutkin kuin marttajäsenet, aiempi kokemus ei ole tarpeen.
– Martat järjestävät pitopalvelua juhlaan kuin juhlaan, kysy tarjousta!

© Jukka Autti


YHTEYSTIEDOT – Tirvan Martat ry:n hallitus
• Puheenjohtaja ja rahastonhoitaja Tiina Palmroos, 040 732 9603, palmroostiina@gmail.com
• Varapuheenjohtaja Sovi Vääntäjä, 0400 525 062, info@vaantajantila.fi
• Sihteeri Jaana Kurittu, 050 400 4199, jaana.kurittu@gmail.com
• Johtokunnan muut jäsenet: Anneli Puuskari, Eeva Immonen, Saara Kankala, Jaana Sågbom ja Tuula Venho.