Rasi-Rämälä

Rämälä sijaitsee n. 25 km Kouvolan keskustasta koilliseen. Se on Valkealan nuorimpia kyliä. Keski-Valkealan sydänmaille muodostunut kylä mainitaan maakirjassa ensimmäisen kerran ”vasta” vuonna 1651. Rämälä ulottuu Valkjärveltä Hangasjärvelle saakka. Kylänaapureina ovat Kourula, Toikkala, Pihlajasaari ja Inkerilä. Maanviljely ja metsätalous antavat monelle elannon ja monet käyvät myös muualla töissä. Lisäksi kylässä on hevos- ja mansikkatila. Vanhin rakennus on vuodelta 1785. Kylän alueella on 15 lampea tai järveä.

Rämälän keskikylästä parin kilometrin päähän muodostui aikanaan pieni taloryhmä Rämän kantatilasta lohkotuille maille. Sen rajanaapurina oli Kourulaan kuuluva Rasin tila, jonka ensimmäinen isäntä oli Erasmus eli kansan kielessä Rasi. Taloryhmän nimeksi vakiintui Rasin kylä, jonka maa-alasta kuitenkin suurin osa on Rämälää. Voit lukea lisää Rämälän kylästä Tuomo Pulsan toimittamasta kirjasta Valkealan Rämälä, kylähistoria.

Rasi-Rämälässä on 40 taloa, joista puolet vakituisesti asuttuja. Asukkaita on vajaa 40 henkeä. Kesämökkejä on parikymmentä, joten asukasmäärä tuplaantuu kesäisin. Sotien jälkeen kylä tunnettiin aktiivisesta hevosjalostus- ja ravikilpailutoiminnasta sekä Rämälän Kotokankaan tanssilavasta. Ensimmäinen kattamaton tanssilava rakennettiin 1920-luvulla ja kokonaan uudelleen katettuna vuonna 1941. Tanssit elävät nyt uutta kukoistusta peruskorjatulla ja hyvin hoidetulla lavalla. Tango sujuu hienosti elävän musiikin tahdissa liukkaalla lattialla. Tule ja kokeile! Vieraile myös Rämälän lavan omilla nettisivuilla ja tykkää Facebookissa!

Tunnelmallinen Rämälän lava.

Rämälän lavalla kesällä 2022 Lavista, lasten tapahtumaa ja perinteiset lavatanssit. Tervetuloa mukaan!

Takaisin